Situáciu vo FNsP riešil krízový štáb, niektoré operácie pozastavili

06.02.2012 Prešov

Prešov 6. februára (TASR) - V súvislosti s nedeľnou (5.2.) poruchou vodovodu v prešovskej Fakultnej nemocnici s poliklinikou (FNsP) J. A. Reimana zasadal dnes ráno krízový štáb. \"Plánované operačné výkony, ktoré sa mali uskutočniť na centrálnych operačných sálach chirurgického monobloku, boli dočasne pozastavené,\" informovala TASR hovorkyňa zdravotníckeho zariadenia Renáta Koziaková.
V nedeľu dopoludnia zaznamenal personál chirurgického monobloku vo FNsP J. A. Reimana Prešov vodu pritekajúcu do priestorov 2. a 1. poschodia, kde sa nachádza Klinika anestéziológie a intenzívnej medicíny, ako aj centrálne operačné sály. Následne zistili, že vodovodné potrubie na 3. poschodí je prasknuté. Havarijný stav začali okamžite riešiť hasiči, ktorí pristúpili k odčerpávaniu vody zo zatopených priestorov.
\"Vzhľadom k nutnosti okamžitého uzatvorenia operačných sál došlo k zabezpečeniu súčinnosti s Krajským operačným strediskom a s vedením Univerzitnej nemocnice v Košiciach tak, aby urgentné stavy, vyžadujúce si operačný zákrok, boli odosielané na pracoviská v okolitých nemocniciach,\" priblížila Koziaková.
Ako dodala, priestory FNsP, ktoré zaplavila voda, chcú uviesť do činnosti čo najskôr. \"Predpokladáme, že v priebehu 24 hodín sa nám podarí spustiť prevádzku aspoň na dvoch operačných sálach a v čo najbližšej dobe vo všetkých priestoroch. Momentálne prebieha zisťovanie rozsahu škôd, kontrola stien, podláh, stropov a stavu elektroinštalácie,\" vysvetlila hovorkyňa nemocnice.
Voda z prasknutého potrubia spôsobila FNsP škody, ktorých výška zatiaľ pevne stanovená nie je. Koziaková podotkla, že vďaka rýchlemu zásahu personálu nedošlo k poškodeniu prístrojovej techniky. Zároveň zdôraznila, že na ostatných sálach nemocnice operačné zákroky v dôsledku havárie vodovodného potrubia zrušené neboli.
\"Očné oddelenie má vlastné operačné sály v geriatrickom pavilóne, krčné oddelenie má vlastné operačné sály v krčnom pavilóne a aj gynekologické oddelenie či ortopédia má vlastné operačné sály. To znamená, že na týchto oddeleniach k zrušeniu operácií nedošlo, zrušili sme len plánované výkony na 3. poschodí monobloku nemocnice, teda na oddelení operačných sál,\" uzavrela Koziaková.
 

Vyberte región